Patiënten met chronische hartaandoeningen worden genoemd als een groep die extra risico loopt tijdens besmetting met het coronavirus (rivm.nl). Het betreft dan vooral oudere mensen (>70 jaar), mensen met hartfalen, mensen met angina pectoris, mensen met restschade aan het hart na een hartinfarct, mensen met een hartritmestoornis of mensen met een probleem aan de hartkleppen (hartstichting.nl).
De groep van volwassenen met een aangeboren hartafwijking is over het algemeen te jong om binnen de groep kwetsbare ouderen te vallen zoals die door de RIVM is gedefinieerd. De RIVM definieert bovendien alle mensen die de griepprik halen als kwetsbaar. Dat vinden wij niet gelden voor mensen met een aangeboren hartafwijking. Als behandelend cardiologen van volwassenen met aangeboren hartafwijkingen in Nederland vinden we het belangrijk om te definiëren wie wij binnen deze patiëntengroep als kwetsbaar beschouwen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de werkzaamheden die je uitvoert. Ondanks dat het van persoon tot persoon kan verschillen, kunnen we kwetsbare groepen op deze manier beter definiëren en identificeren.
Van kwetsbaarheid is wat ons betreft sprake bij:
- een bloedsomloop met een enkele hartkamer die het bloed zowel door de longen als door het lichaam pompt (univentriculair hart)
- een Fontan bloedsomloop (hierbij stroomt het bloed vanuit het lichaam rechtstreeks naar de longen, dus niet door het hart; het zuurstofrijke bloed dat vanuit de longen komt wordt wel door het hart het lichaam ingepompt)
- een aangeboren hartafwijking die leidt tot een chronisch laag zuurstofgehalte van het bloed
- een hoge bloeddruk in de longslagader (pulmonale hypertensie), inclusief het syndroom van Eisenmenger
- uitingen van hartfalen, denk daarbij aan routinematig gebruik van plaspillen, het hebben van een vochtbeperking, of het afgelopen jaar een ziekenhuisopname vanwege vocht vasthouden
- mensen met een aangeboren hartafwijking die op de wachtlijst staan voor een ingreep aan het hart en/ of longslagader (hetzij door een operatie, hetzij via de bloedvaten / katheterisatie)
Het RIVM adviseert mensen die kwetsbaar zijn het volgende:
- vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen
- vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer
- aan iedereen wordt dringend verzocht om bezoek aan mensen met gezondheidsproblemen te beperken
- houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf zeker uit de buurt van mensen die ziek zijn
De Hartstichting geeft nog wat concretere adviezen:
- Was frequent uw handen en zorg dat oppervlakten (deurklinken etc) schoon zijn.
- Als er iemand in het gezin koorts heeft, verkouden is en/of hoest: vermijd verblijf in dezelfde ruimte.
- Beperk activiteiten buitenshuis in afgesloten ruimtes: op bezoek gaan, kerkbezoek, etc.
- Beperk sociale contacten tot het hoogstnodige en vermijd gezelschappen.
- Bezoek geen (klein)kinderen, pas niet op kinderen.
- Vermijd het openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker als het druk is.
- Beperk boodschappen doen, zeker als het druk is.
- Overleg met uw werkgever over het uitvoeren van uw werk.
- Zorg voor gezonde voeding en voldoende nachtrust.
In de media zijn berichten verschenen over de risico’s van het gebruik van bepaalde hartmedicatie in relatie tot de ernst van een corona infectie. Het gaat om middelen die eindigen op -pril (bijv. perindopril, lisinopril, enalapril; de zogenoemde ACE-remmers) en eindigen op -artan (bijv. losartan, candesartan, irbesartan; de zogenoemde angiotensineII-remmers).
Deze twee medicijnen zijn voor patiënten met hartfalen en/of hoge bloeddruk belangrijk. Er is geen bewijs voor extra risico’s en er zijn zelfs aanwijzingen dat deze medicijnen beschermen tegen een corona-infectie. Het is dus belangrijk dat u uw medicijnen blijft gebruiken en niet zomaar stopt! Mochten de inzichten veranderen dan laten we u dit uiteraard weten.
Op de website van het RIVM vindt je meer informatie over het coronavirus en hoog-risicogroepen. Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben, bel dan je huisarts of behandelend cardioloog voor advies over jouw specifieke situatie.